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Before the Commission for disposition is an Order Certifying Material Question for Interlocutory Review pursuant to 52 Pa. Code §5.305.  The underlying proceeding involves an Application by the City of Lebanon (“City”) for a Certificate of Public Convenience authorizing the city to provide water service beyond its municipal boundary.  Currently, water service is provided by the City of Lebanon Authority (“Authority”) both within the City and in a number of surrounding municipalities.  The application stems from an effort by the City to dissolve the Authority and to provide water service itself.

Several of the surrounding municipalities and municipal authorities have filed protests to the Application—Cleona Borough, Cornwall Borough Municipal Authority, Fredericksburg Sewer and Water Authority, North Lebanon Township, and West Cornwall Township.  These protesting municipalities and authorities contend that the City’s Application for a Certificate of Public Convenience is defective on its face because it only seeks permission for the City to provide service beyond the City’s municipal boundaries.  The protesting municipalities and authorities contend that, before the City can be authorized to provide the service, it must first obtain permission from the Commission under 66 Pa. C.S. §1102(a) (5) to acquire the facilities and assets by which the service would be provided.  The City, on the other hand, argues that it is authorized to “take back” (the City’s term) the assets from the Authority under the Municipalities Authorities Act (“MAA”), 53 Pa. C. S. §5601 et. seq., and that the Commission lacks jurisdiction over this transfer.  However, the City acknowledges that it is required to obtain a Certificate of Public Convenience from the Commission before rendering or furnishing water service beyond its corporate limits.  The Presiding Administrative Law Judge agreed with the City, and certified the question for interlocutory review pursuant to 52 Pa. Code §5.305.

The starting point for determining the jurisdiction of the Commission is the language of the Public Utility Code (“Code”), 66 Pa. C.S. §§101, et. seq.   Section 1102(a) of the Code states:



Upon…approval of such application by the commission,



evidenced by its certificate of public convenience first 


had and obtained,...it shall be lawful:





        * * *




(5) For any municipal corporation to 



acquire, construct, or begin to operate, 



any plant, equipment, or other facilities




for the rendering or furnishing to the 



public of any public utility service beyond 



its corporate limits.

66 Pa. C.S. §1102(a)(5).


Applying this language to the present situation, it is clear that:  1) the City is a “municipal corporation”
,  2) the City’s “take back” from the Authority of the physical facilities and assets of the water system constitutes “acquiring” these assets, and 
3)  some of the facilities and assets will be used to furnish public utility service beyond the City’s corporate limits.  Accordingly, it is clear on the face of Section 1102(a)(5) that the City must obtain a Certificate of Public Convenience prior to acquiring the physical assets and facilities of the water system by which it intends to provide extraterritorial service.


The City’s Brief emphasizes that the City is permitted to “take back” the facilities from the Authority under Sections 5619 and 5622 of the MAA.
  This may be true, but the mere fact that the City may be allowed to take this action under the MAA does not oust the Commission of jurisdiction which is clearly granted in the Public Utility Code.  Moreover, the City does not cite any language in the MAA or cases interpreting that Act that indicate an intention to preempt the jurisdiction granted to the Commission in Section 1102 of the Public Utility Code.


For these reasons, the certified question should be answered as follows:



Approval under 66 Pa. C.S. §1102(a) (5) is required



prior to when a municipality, enabled by 53 Pa. C.S.



§5622(a), or by any other enabling statute, acquires



plant, equipment or other facilities from a municipal



authority it created and will use such plant, equipment



or facilities to provide public utility service beyond its



corporate limits in addition to approval to begin to



render or furnish the public utility service beyond its



corporate limits.


Finally, I note that the ALJ stated in his Order that an Answer reversing his ruling would  establish that the City’s Application is facially defective and should be dismissed.  I agree with the protesting municipalities and authorities that there is no need, at this point, for the City’s Application proceeding to be dismissed.
   Instead, the City should have the option of amending its Application to allow the proceeding to move forward.

THEREFORE, I MOVE:

1.  
That the recommendation of the Office of Special Assistants (“OSA”) be modified consistent with this Motion.
2.
That OSA prepare the appropriate Opinion and Order.
DATE:  April 6, 2006


_________________________







TERRANCE J. FITZPATRICK







COMMISSIONER
�  See, 66 Pa. C.S. §102 (definition of “Municipal Corporation.”)





�  The requirement to obtain a Certificate of Public Convenience would not apply to the City’s acquisition of facilities and assets located within the City, because the Commission only regulates extraterritorial service.





�   City’s Brief at 7.


�   Municipalities Brief at 15.
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